Опалювальна цеглянапіч сьогодні знову користується високою популярністю. Вона може принести власникам оселі чималу користь:
- стане недорогим і автономним джерелом опалення;
- створюватиме атмосферу спокою та затишку;
- дасть змогу готувати їжу в топці чи на пічній поверхні;
- підвищить потенційну вартість нерухомості у разі її продажу.
Підготовка та зведення печі триває від одного до трьох місяців, залежно від обсягу проекту й побажань замовника. Спершу обирають пічника, разом із ним визначають місце встановлення та узгоджують технічні вимоги. Далі закуповують матеріали — найкраще робити це у спеціалізованому пічному центрі (наприклад, https://budeko.com.ua/ua).
Коли будівельні клопоти позаду й здійснено перший пробний розпал, піч переходить у стадію постійної експлуатації. Помилково зводити цей етап до «підкидай дрова — вигрібай попіл»: існує чимало чинників, що впливають на ефективність, довговічність і безпеку роботи, і власникові варто їх знати.
Початок експлуатації
Повноцінна робота печі не починається на наступний день після того, як майстер завершив її впорядкування. Піч має просохнути, кількість діб залежить від сезону року та типу кладкових матеріалів. Точний термін підкаже саме пічник. Всі дверцята та шибера мають цей час залишатись у відкритому положенні.
Перед запуском обов’язково перевірте тягу довгим сірником або смужкою картону. Протягом першого тижня дотримуйтеся такого алгоритму:
- до застосування беруться сухі дрова (вологість 15-20%);
- перша топка триває 30–40 хв: кілька тонких полін, гілочки та папір; піддувальні дверцята відкрито мінімально;
- щодня збільшуйте тривалість горіння на 20–30 хв, поступово підвищуючи інтенсивність;
- На 7‑й день (для масивних печей — 9–10‑й) виходьте на повну номінальну потужність за умови, що немає ознак некоректної роботи
Подібну, хоча й спрощену, схему варто повторювати після сезонної перерви.
Вибір палива
Дрова є найбільш популярним, доступним, екологічним варіантом, тому зосередимось на них. До вибору висувають наступні вимоги:
- порода дерев; найкраще підходять листяні сорти, наприклад дуб, береза, вільха. Плодові також можуть братись до уваги, проте їх краще приберегти для застосування у мангалах та грилях;
- вологість; оптимальними є дрова з показником нижче 20%, чого можна досягти триманням деревини в сухому місці протягом 9 місяців;
- розмір; загальна довжина поліна не має перевищувати 2/3 ширини топки.
Як закладати дрова в топку
Ідеальної схеми закладки не існує, можна викладати і горизонтально, і поперечно, і навіть хаотично. Головне не схема, а залишені зазори між окремими полінами. Так повітря краще оминає полум’я, поліпшуючи горіння без перевитрат палива. Повна закладка не означає, що топка заповнена на 100%, до склепіння має залишатись не менш ніж 15 см вільного простору.
Звичайний робочий процес роботи печі

Кожен господар бажає, щоб пічка давала максимум тепла в приміщення, при цьому витрачала якомога менше дров. Частково це залежить від того, наскільки функціональну конструкцію збудував пічник, чи застосовані матеріали відповідної якості та призначення.
Але і самостійно можна збільшувати віддачу, навчившись вносити в режим горіння своєчасні та грамотні корективи:
- Під час розпалу рекомендується тримати шибер повністю відкритим протягом 7 хв, зачинити його на 2/3. Жар залишиться в топці і буде далі прогрівати її елементи. Дим буде йти в димохідні систему з мінімальними втратами тепла.
- Підтримуйте чистоту зольника. Коли шар попелу перевищує 1,5-2 см, він починає перекривати доступ повітря знизу, дрова згорають неповністю, а витрата палива зростає. Вичищайте зольник після кожних 2–3 топок.
- Щоб уникнути перегріву, достатньо протестувати зовнішню поверхню печі. Якщо через 2-3 секунди вже хочеться прибрати руку варто терміново зменшити надходження кисню.
Наостанок нагадаємо, що навіть найбільш ефективний опалювальний пристрій марнуватиме продуктивну енергію, якщо вікна й двері «гуляють». Перевіривши та покращивши теплоізоляцію всього будинку, ви зробите ще один внесок в продуктивну роботу власної печі.
