Бордо, як і шампанське, є регіональним терміном, який став синонімом різних сортів вина. І не без причини. Розпивання «Бордо» може перенести власника келиха в ідилічну сцену виноградників у сільській Франції, де ряди винограду простягаються вдалину під гарячим сонцем Біскайської затоки. Багатий терруар, глибока історія землі та досвід покоління фермерів і виноградарів є частиною того, що сприяє репутації одного з найважливіших місць виноробства у світі.
Незалежно від того, чи ви початківець вайнловер і хочете похизуватися перед друзями, чи професіонал алкогольної промисловості, якому справді потрібно знати свою справу, Бордо — це частина історії вина, про яку варто дізнатися. Тут ми збираємося надати вам короткий путівник по винах Бордо та розповімо трохи про регіон і багато про вино, яке він виробляє.
Де знаходиться Бордо?
Виноробний регіон Бордо — це місто та ширший регіон на Атлантичному узбережжі Південної Франції, який виробляє різноманітні вина з часів Римської імперії майже 2000 років тому. Субокеанічний клімат із м’якою зимою та сонячним літом робить його ідеальним для вирощування винограду, а його доступність як сушею, так і морем спростила експорт, коли світова популярність сортів Бордо досягла нового максимуму в 12 столітті.
Як справді давній виноробний регіон, регіони Бордо, виноградники та замки Бордо пережили неабияку частку випробувань і страждань протягом століть, включаючи спричинену війною фінансову нестабільність і нашестя комах, яке тривало майже 20 років. Стійкість регіону також сприяла барвистій та цікавій історії, повній смачних ласих шматочків, які чудово можна взяти з собою на вечірці.
Що таке вино Бордо
У той час як класифікація вина Бордо насправді означає будь-яке вино, виготовлене з винограду, вирощеного на виноградниках Бордо, понад 90 відсотків Бордо — це червоний бленд Мерло та Каберне совіньйон. Вони, як правило, мають тіло від середнього до насиченого, мають сильний, сміливий смак, який підкреслюється сухістю вина. Колір бордоського вина в червоному варіюється від рубінового до майже чорного.
Червоні вина Бордо, виготовлені з Мерло та Каберне совіньйон, є найтиповішими та найвідомішими сортами вина Бордо, але поширені купажі також включають Каберне фран, Пті вердо та Мальбек.
Хоча червоні бордоські вина є найвідомішими, у регіоні також виробляють чудові білі вина, що також варті вашої уваги.
Загальні дегустаційні нотатки вин Бордо
Дегустаційні нотки, які ви відчуєте у вині, пов’язані з використовуваним сортом винограду, і також зумовлені місцем і способом вирощування винограду. Останнє поняття є тим, що відоме як «терруар», і є частиною того, що робить вина Бордо такими особливими.
Загальні характеристики червоних вин Бордо включають ноти чорної смородини, сливи, мокрої землі, грифеля та кедра. Смак часто насичений і фруктовий, незважаючи на сухість вина.
Blanc Bordeaux Vin de Bordeaux найчастіше має смакові ноти грейпфрута, жовтих і зелених цитрусових, лимонного курду, аґрусу та трав’янистих нот, таких як ромашковий чай.
Гастрономічні поєднання їжі з вином Бордо
Поєднання бордоської страви та вина — це справді мистецтво, і якщо його правильно зробити, ви підкреслите найкраще як у вині, так і в страві, з якою його п’ють. Ось кілька класичних поєднань, які чудово смакують з винами Бордо.
Червоні бордоські вина створюють гарний танем з м’ясом, ситними овочами, стравами з чорним перцем і будь-чим жирним і багатим, що може нейтралізувати вплив сильних танінів вина. Виробники бордоського вина, безсумнівно, п’ють власне вино з тарілкою провінційної яловичини та тушкованої картоплі.
Білі бордоські вина найкраще поєднуються з більш легкими винами, такими як біла риба, страви зі свіжих овочів, включаючи салати, і багаті на вуглеводи продукти, як-от страви з макаронів у вершковому соусі. Любителі бордоського вина знають, що кислотність білого вина чудово зменшує жирність вершкового масла чи важких сирів.
Ось кілька веселих і захоплюючих фактів з історії Бордо:
- Одруження Генріха Плантагенета та Еланор Аквітанської відкрило регіон для торгівлі з Англією, що сприяло успіху Бордо як всесвітньо визнаного виноградарського центру. Зараз експорт бордоського вина становить понад 290 мільйонів пляшок щорічно.
- Бордоська гонча — м’язиста та лякаюча собака, спочатку виведена в Бордо, щоб допомогти тягнути вози та охороняти худобу.
- У Бордо розташовано 10 000 окремих виноградників, де виробляють вино. Тільки уявіть масштаби виробництва!