Відмінності в написанні назви віскі пов’язані з двома країнами, які випускають понад 70 % міцного темно-коричневого алкоголю, доступного на світовому ринку, — Шотландією та Ірландією. Перша використовує варіант «whisky», а інша — «whiskey». Цей момент не врегульовано юридично. Різне написання також не означає, що віскі виготовлене за кардинально іншою технологією. Однак воно має значення для регіонального розмежування напою, а отже — особливостей смаку й аромату.
Як виникла різниця в правописі
Слово «whisky» походить від гельського слова «uisge», що в перекладі означає «вода». Ірландська версія — «uisce».
У XIX столітті виробники віскі в Ірландії вирішили відмежувати свою продукцію від скотчу. Вони позиціювали її як значно якіснішу, порівняно з шотландською, оскільки використовували потрійну перегонку, а солод не сушили над торфом, тому дистилят не мав характерного димного аромату. Саме використання іншого написання допомогло ірландцям створити фірмовий стиль міцного напою — легкий, м’який, чистий і збалансований.
Написання назви стандартизували наприкінці XX століття — до цього його використовували непослідовно. Наприклад, у книзі «Правда про віскі», написаній у 1879 році в Ірландії, слово «whisky» впродовж усього тексту писали без літери «e». Що ще важливо, знамениті виробники на кшталт Джорджа Роу також не використовувати зайву літеру. Тільки в 1960-х роках всесвітньо відомий Paddy Irish Whiskey назавжди додав «e» до назви алкогольної продукції з Ірландії.
Після цього виробники віскі в США слідували ірландському написанню, переважно — через масову еміграцію в ті часи. Водночас винокурні в Канаді віддали перевагу шотландській версії, як і низка інших країн:
- Японія;
- Швеція;
- Німеччина;
- Франція;
- Індія;
- Австралія;
- Аргентина.
Whisky чи whiskey: який напій краще купити
Різниця між дистилятами полягає не в назві, а в складі та технології виготовлення. Наприклад, шотландський скотч традиційно дистилюють двічі. Більшу частину асортименту кожного виробника становить категорія Single Malt, яка означає, що спирти виготовили в межах одного заводу, а в складі — лише ячмінний солод. Виробники з Ірландії спеціалізуються на блендах — поєднанні спиртів із різних зерен, виготовлених на різних підприємствах, що дає змогу створювати продукцію, смак й аромат якої практично не відрізняються.
Кожен з описаних стилів віскі можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/viski.html, щоб самостійно відчути різницю. Подавайте їх у чистому вигляді або змішуйте в коктейлях. Наприклад, шотландський скотч якнайкраще доповнить Rob Roy та Godfather. М’який американський бурбон підходить для класичних рецептів, наприклад Old Fashioned, Boulevardier та Manhattan.
Отже, написання назви може відрізнятися, але любов до міцного напою залишається вічною. Водночас розуміння смакових відмінностей між ключовими стилями набагато важливіше, ніж правила правопису.